ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл  | Сазвежђе З
Заветине

Преведи

Претражи овај блог

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ
Енигма "Заветина"?

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)
Прозор тзв. Летње кухиње у М. 16. мај 2010. снимак Ивана Лукића

Пуштање воде мртвима за душу...

 


Колико утичу покојни на наш духовни живот?

Вампир је изворно српска реч.

О једном живом вампиру сам покушавао да пишем некако узгред. Није ми ишло од руке. 

Док сам данас, по овом пљуску јесењем који траје од пре неколико ноћи и изгледа да ће потрајати до вечности, мислио сам о хроникама, које је написао наш пок. отац. А које ја нисам стигао (да напишем). Сређујући Велику магазу, преносећи један орман наших баба у тзв. Велику магазу, помислих (данас), висећи на мердевинама, одлепљујући тапете: Хеј, па ти ормани су магазе које садрже у себи друге магазе, а ове друге опет друге. Велика магаза је пуна духова, помислих, током дана, док сам одговарао на поруке међу којима је била и ова:"Твоји су ме мртви отерали, они ми нису дали мира. Чувај их се..."

Киша и даље пада. Навикао сам се на оркестар олука. Из Београда су стигле - суморне вести. 

Ништа ми не треба. нико ми ништа не дугује. Јесен је, и толико апсурда и невероватних ствари. Један свет нестаје. Неповратно.

Међу нашим бабама било је веома душевних жена, несрећних, несрећно удатих; понеке се нису трезниле недељу две дана. Понекад и два месеца. Нашу кућу је напустила једна таква, пред мој полазак у школу. И тада је наступио један период, када пијанство није имало приступа у нашем дому, по две, три или више година. Наш отац се ретко напијао; није подносио алкохол. Власи претељи у суседном селу преко Пека, сипали су му у врућу ракију татулу, па се чинило да ће умрети...

Приче о људима који су преминули не треба причати деци и осетљивима. Женама. И у Звижду и у Хомољу - прелепим крајевима јужно од Дунава  , на Пеку, нлави, и другим рекама, све до Мораве, узлива се вода мртвима за душу на Велики четвртак, јер верују људи да преминули на оном свету трпе несносну жеђ. Наши покојни родитељи су били верујући људи, и често су намењивали нашим покојнима - вино и ракију, а понекад и изворску воду. Да ли такви људи могу да се "кваре", "вампире" - како неки верују, као и она што ми је у поруци написала, данас, да су је тобоже "отерали", да је нису "прихватили"  наши мртв, овде, у овој кући коју су они годинама зидали и довршавали?

У свашта верују понеки. Могуће је да на такве људе налете тако неке мрачне мисли и осећања, ко зна којом незадрживом плимом гоњена. Кад дођу овакве кишне јесени. Не знам.

Боже помози. Сачувај нас, и сачувај и њих од те страве коју нисам препознао, крајем пролећа. Сачувај нас од енергије тих незнаних бића која корачају у сенци анђела и нашој сенци....

7. 10.2020.

 

Нема коментара:

вез

вез
КОСОВСКИ ВЕЗ