ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл  | Сазвежђе З
Заветине

Преведи

Претражи овај блог

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ
Енигма "Заветина"?

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)
Прозор тзв. Летње кухиње у М. 16. мај 2010. снимак Ивана Лукића

Дело. И дубок заборав

ЛеЗ 0003018   

Не смрт, заборав решава све. Заборав, и то не само појмова, речи и лица, него свега што постоји и живи.Забгорав тела и заборав времена. Заборав, да би се могло предахнути и живедти даље у телу без сећања, са духом без имена. Заборав, смрт са правом на наду. - Иво Андрић, Знакови поред пута, (Пето издање, 2012. Стр. 14)

* *
Сада, када сам видео, чуо, осетио и упознао и једно и друго, време је да потрађим треће место. Скровито а узвишено место, где се не урла и не пева, где се стичу конци и услови живота и смрти, где се не ђели и нхе чека, него се седи над нађеним и дочеканим, над непрегледном и непролазном реком живота, целог живота, у размишљању, без жеље и помисли да се обухвати, заустави или заграби.  - Исто, стр. 17.

**
(.............)  Дело које је текло признање изазива код многих људи дивљење и поштовање, али код једног броја њих и супоротна осећања и неочекиване реакције. Поред њега би, као поред музејског експоната, требало ставити натпис: "Забрањено дирати". Али то није могућно, и твоје дело стоји као воћка поред пута, као споменик без чувара, а на њему исписују своја имена и остављају свакојаке трагове докони и ограничени пролазници.
Ни издалека се не могу предвидети ни набројати све могућности и сви ризици који из тога произилазе. Твој мир не зависи више од тебе, па ни твој углед и твоја лична част. Најбољи део себе си отуђио и препустио туђим, непознатим мозговима, туђим устима и туђим перима да га тумаче према својим схватањима, својим нагонима и интересима. Свак има над њим више власти него ти сам. Ни за живота ни после смрти ти ниси више заштићен ни сигуран. Све може да ти се деси.
На теби и на твом делу настојаће да сѕе искале иконокласти који нагонски желе да све оно што је усправно виде како изгледа кад је оборено, манијаци који воле да пљуну и приквасе управо уз туђе дело, поготову ако ужива неки глас, завидници који, не могући да порекну дело, журе да унизе и упрљају оног ко га је створио. Поштоваоци ће те бранити, али често и онако како не желиш и како не волиш.
За твоје дело заклањаће се и честити борци разних праваца и идеологија, и фанатици који са њим немају никакве везе, и служити се њиме безобзирно у мери у којој им то користи и на начин који им најбоље одговара. Не тражећи никад твој пристанак, тумачиће те произвољно, често и намерно наопако. По туђој вољи, а на твоју штету бићеш час гвелф час гибелин. Прештампаваће те без питања, преводити неверно. Хвалиће те читаоци које ти никад не би похвалио, кудити понекад они до чијег ти је мишљења много стало. На нос ће ти ударити оно мало славе. И на крају, желећеш само једно : да се вратиш у анонимност низ које си тако лудо и непромишљено изашао....  - Андрић, исто, стр. 197-198.

Нема коментара:

вез

вез
КОСОВСКИ ВЕЗ