ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл  | Сазвежђе З
Заветине

Преведи

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ
Енигма "Заветина"?

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)
Прозор тзв. Летње кухиње у М. 16. мај 2010. снимак Ивана Лукића

понедељак, 5. фебруар 2018.

ГОЛОТИЊА? ЦЕНЗУРА НА ФЕЈСБУКУ? ПЛАНЕТАРНА ЦЕНЗУРА? ПРОВОКАЦИЈА? ИЛИ ПОЧЕТАК ПРОПАСТИ? / БелаТукадруз


Јуче сам открио  да ми је профил блокиран на три дана због следећег

Печат Српских Заветина


Ево шта пише у тзв. електронском Фејсбуковом поштанском сандучету.

_________________

АКТИВНОСТhttps://www.facebook.com/images/support_inbox/icons/actoricon_facebook.pngOur message3. фебруарИзгледа да нешто што сте објавили није у складу са стандардима заједнице. Ограничавамо приказивање голотиње и сексуалне активности на Facebook-у.Разумемо да можда нисте знали за наше стандарде, па вам препоручујемо да сазнате више о одређеним смерницама о голотињи и сексуалној активности. Ако на Facebook-у видите нешто за шта мислите да крши неки од ових стандарда, можете то да нам пријавите.Ако мислите да није требало да избришемо објаву, можете да нас обавестите зашто тако мислите.Хвала,

Pogledajte: Erotika u nekadašnjoj JugoslavijiČasopis "Čik" nastao je sedamdesetih godina prošlog veka. Pogled na njegove naslovnice dovoljan je da se uoči ogromna razlika između današnjih i nekadašnjih erotskih časopisa. Erotika je oduvek bila zanimljiva medijska tema, ali se u različito vreme različito i tretirala. Karakteristika "....
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/zanimljivosti/pogledajte-erotika-u-nekadasnjoj-jugoslaviji/htz3726https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-1/c9.0.32.32/p32x32/10354686_10150004552801856_220367501106153455_n.jpg?oh=7a19802829ef464a8b51fabaaec29620&oe=5B13B5E4

Ваш одговорЈучеДакле, да поновим: То што сам препоручио да је чланак београдских новина "Блица", које су писале о једном од најпопуларнијих часописа за младе, који нити је био порнографски, него је едуковао омладину, колико је то могуће било у ондашњем систему! Тај чланак БЛИЦА показује разлику између тзв. данашње жуте штампе која штампа свашта, па понекад и недоличне ствари, те у том смислу - ја не разумем Ваш поступак блокирања мога профила! Ја нисам афимисао голотињу, већ сам само указао на чланак једног незабрањеног српског листа, дневног листа, тиражног листа, који о томе доноси осврт. Према томе, да поновим, ако Ви мислите да ФЕЈСБУК може да опстане са таквим забранама критичког мишљења, онда у реду, можете да ме обришете - одмах, не да ме блокирате на три дана! Јер такав ФЕЈСБУК са цензорским маказама, мене наравно не занима! Свако добро!

https://www.facebook.com/images/support_inbox/icons/actoricon_facebook.pngХвала вам на повратним информацијамаЈучеХвала вам што сте нас обавестили да сматрате да објава не треба да буде избрисана. Ваше повратне информације помоћи ће да побољшамо услугу Facebook за све кориснике.

Наш одговор4. јануарЈош једном хвала што сте нас обавестили да нисте ви објавили ово. Помоћи ћемо вам да заштитите свој налог и аутоматски ћемо уклонити спорну објаву. Ценимо то што сте одвојили време да нас контактирате у вези са овом објавом. Посетите наш Центар за помоћ да бисте сазнали више о непожељним садржајима.Уклонили смо ову објаву пошто личи на непожељан садржај и није у складу са нашим Стандардима заједнице

...       Да ли ви, драги читаоци, ово, разумете? Да ли разумете оно што сам ја написао и тзв. НАШ ОДГОВОР (Фејсбука)?

     Учинило ми се да је "спор", ако га је уопште и било, изглађен; међутим, јутрос, видим: стоји и даље, тај, препоручени чланак "Блица", али са назнаком изнад поста: 

Ову објаву можете да видите само ви јер изгледа да садржи голотињу, што није у складу са нашим Стандардима заједнице..
We've hidden this post because it goes against our standards on nudity. We'll be deleting it from Facebook soon.
Ми смо сакривали овај пост јер то иде против наших стандарда o голотињи. Ускоро ћемо га брисати са Фацебоок-а.

Дакле, пост је блокиран, у складу са стандардима комуницирања на Фејсбуку. Тај исти пост, или препорука, може да се види на ГОГЛ+. (Надам се да и тамо то неће забранити, блокирати, брисати, уклонити, јер то није пропагирање голотиње, порнографије, већ критички чланак једног дневног листа у Србији, у Београду, који на свој начин баца један дужи поглед уназад, на један лист - ЧИК - који је седамдесетих достизао тираж и до, невероватних за данашње прилике, 800. 000 примерака.)  Да подсетим,тај лист ЧИК, поред осталог, имао је и две странице на којима је штампао из рукописа својих читалаца - поезију, стихове. А из тих рукописа је издвајао жито од кукоља песник Матија Бећковић. То су биле веома читане странице. И знани и незнани, многи од нас су, као песници, почињали тамо,  на тим страницама, које су биле отвореније и приступачније од, рецимо листа омладине Југославије "Младост"!  "Младост" је финансирала држава из буџета, ЧИК је издржавао сам себе!
   Нисам ни сањао - препоручујући чланак листа "Блиц" на неколико друштвених мрежа, па и на Фејсбуку, до чега све то може довести! Није ми била намера да провоцирам, ни посетиоце Фејсбука, ни пријатеље ни непријатеље, ни тужибабе ни бранитеље! Чланак, наравно, није мој, али ја сам га препоручио и то је јасно, надам се, и полуписменом читаоцу, али не и воловима! Како је могуће, да ми неко, подмеће да пропагирам "голотињу", с обзиром да није о томе реч!? 
   Ко су тужибабе или цензори на Фејсбуку? Јер очигледно је да постоје. Доказ: брисање споменуте препоруке да се прочита тај чланак. Није ли лицемерно, да једно предузеће или друштвена мрежа, као што је Фејсбук, забрањује критичке коментаре и чланке, и појединаца, али и листова у Србији? 
    Блокирајући тај "пост", на три дана, Фејсбук, показује своје право лице, као и то, да су његове тзв. "смернице о голотињи"*, својеврсна планетарна голотиња! Иза те цензуре, блокирања, крије се - планетарна инфекција цензурисања и оно што нико више не цензурише, што није за цензурисање! Једно је објављивати чисту голотињу и порнографију, пропагирати је, а друго је писати о њој, указивати, објашњавати...Друго, зар није врло нечасно, подметати ми да нисам ја то објавио, читај препоручио тај чланак Блица, али кажем - и на основу тога поступити? Реч је о врхунском лицемерју фејсбуковских цензора, чији су стандарди двоструки, и о нечем што може бити тоталитарна и империјална политика - ућуткивања, брисања, као у познатом Орвеловом роману...
   Шта се, у ствари, крије иза брисања споменутог чланка, "поста"? Шта се иза тога брда ваља? Планетарна дресура, дисциплиновање?  
   Шта таква "политика уређивања" може изазвати, сутра и прекосутра? Поред свих других ствари, највероватније и отрежњење милиона и милиона  посетилаца ове мреже, можда и лагано њено умирање? 
   Ипак се окреће! Дрогирани ће се "скинути" са дроге, кад увиде митску и лицемерну голотињу самог Фејсбука!
                                                           (5. фебруара 2018.)                   

_____________________

      *  Ево тих стандарда и правила у име којих забрањују. На основу њих се може забранити не само неко сумњиво писање, већ и дисање! - Our mission is to give people the power to build community and bring the world closer together. Every day, people come to Facebook to share their stories, see the world through the eyes of others and connect with friends and causes. The conversations that happen on Facebook reflect the diversity of a community of more than two billion people. 

We want people to feel safe when using Facebook. For that reason, we've developed a set of Community Standards, outlined below. These policies will help you understand what type of sharing is allowed on Facebook, and what type of content may be reported to us and removed. Sometimes we will allow content if newsworthy, significant or important to the public interest – even if it might otherwise violate our standards. Because of the diversity of our global community, please keep in mind that something that may be disagreeable or disturbing to you may not violate our Community Standards.
Наша мисија је да људима дамо моћ да изградимо заједницу и приближимо свет. Сваког дана људи долазе на Фацебоок да деле своје приче, виде свет кроз очи других и повезују се са пријатељима и узроцима. Разговори који се дешавају на Фацебооку одражавају разноврсност заједнице од више од две милијарде људи.

Желимо да се људи осећају сигурно када користите Фацебоок. Из тог разлога развили смо скуп стандарда Заједнице, који су наведени у наставку. Ове смернице ће вам помоћи да схватите која је врста дијалога дозвољена на Фацебооку и какву врсту садржаја можемо пријавити и уклонити. Понекад ћемо дозволити садржај ако је важно, важно или важно за јавни интерес - чак иако би иначе кршило наше стандарде. Због разноликости наше глобалне заједнице, имајте на уму да нешто што вам можда није неприхватљиво или узнемиравајуће можда не крши наше стандарде Заједнице.

Adult Nudity & Sexual Activity

People sometimes share content containing nudity for reasons like awareness campaigns or artistic projects. We restrict the display of nudity and sexual activity because some audiences within our global community may be sensitive to this type of content - particularly because of their cultural background or age. In order to treat people fairly and respond to reports quickly, it is essential that we have policies in place that our global teams can apply uniformly and easily when reviewing content. As a result, our policies can sometimes be more blunt than we would like and restrict content shared for legitimate purposes. We are always working to get better at evaluating this content and enforcing our standards. 

We remove photographs of people displaying genitals or focusing in on fully exposed buttocks. We also restrict some images of female breasts if they include the nipple, but our intent is to allow images that are shared for medical or health purposes. We also allow photos of women actively engaged in breastfeeding or showing breasts with post-mastectomy scarring. We also allow photographs of paintings, sculptures, and other art that depicts nude figures. Restrictions on the display of sexual activity also apply to digitally created content unless the content is posted for educational, humorous, or satirical purposes. Explicit images of sexual intercourse are prohibited. Descriptions of sexual acts that go into vivid detail may also be removed.
Adult Nuditi & Sekual Activiti

Људи понекад деле садржај који садржи голотину из разлога као што су кампање подизања свести или уметнички пројекти. Ограничавамо приказ голотиње и сексуалне активности јер неке публике у нашој глобалној заједници могу бити осјетљиве на ову врсту садржаја - нарочито због њихове културне позадине или старости. Да би се људи брзо третирали и брзо одговорили на извјештаје, битно је да имамо политике на које наши глобални тимови могу примијенити равномерно и лако приликом прегледа садржаја. Као резултат тога, наша политика понекад може бити тачнија од оне коју желимо и ограничити садржај који се дели у законите сврхе. Увек радимо на томе да постанемо бољи у процењивању овог садржаја и спровођењу наших стандарда.

Ми уклањамо фотографије људи који приказују гениталије или се фокусирају на потпуно изложене задњице. Такође ограничавамо и неке слике женских груди ако укључују брадавице, али нам је намјера да дозволимо слике које се деле у медицинске или здравствене сврхе. Такође омогуćујемо фотографијама жена које се активно баве дојењем или приказују груди са оштеćењима након мастектомије. Такође омогуćујемо фотографије слика, скулптура и других уметности које приказују нуде фигуре. Ограничења на приказу сексуалне активности такође важе за дигитално створени садржај, осим ако се садржај не објављује у образовне, хумористичке или сатиричне сврхе. Забрањене су експлицитне слике сексуалног односа. Описи сексуалних радњи који прелазе живописне детаље такође могу бити уклоњени.

Facebook removes hate speech, which includes content that directly attacks people based on their: 


Race,
Ethnicity,
National origin,
Religious affiliation,
Sexual orientation,
Sex, gender, or gender identity, or
Serious disabilities or diseases.

Organizations and people dedicated to promoting hatred against these protected groups are not allowed a presence on Facebook. 

People can use Facebook to challenge ideas, institutions, and practices. Such discussion can promote debate and greater understanding. Sometimes people share content containing someone else's hate speech for the purpose of raising awareness or educating others about that hate speech. When this is the case, we expect people to clearly indicate their purpose, which helps us better understand why they shared that content. 

We allow humor, satire, or social commentary related to these topics, and we believe that when people use their authentic identity, they are more responsible when they share this kind of commentary. For that reason, we ask that Page owners associate their name and Facebook Profile with any content that is particularly cruel or insensitive, even if that content does not violate our policies. As always, we urge people to be conscious of their audience when sharing this type of content. 

While we work hard to remove hate speech, we also give you tools to avoid distasteful or offensive content. Learn more about the tools we offer to control what you see. You can also use Facebook to speak up and educate the community around you. Counter-speech in the form of accurate information and alternative viewpoints can help create a safer and more respectful environment.
Фацебоок уклања говор мржње, који укључује садржај који директно напада људе на основу свог:

Трка,
Етничка припадност,
Национално порекло,
Верској припадности,
Сексуална оријентација,
Пол, род или родни идентитет, или
Озбиљне инвалидности или болести.

Организацијама и људима посвеćеним промовисању мржње против ових заштиćених група није дозвољено присуство Фацебоок-а.

Људи могу да користе Фацебоок да изазову идеје, институције и праксе. Таква дискусија може промовисати дебату и боље разумевање. Понекад људи деле садржај који садржи нечији говор мржње у циљу подизања свести или образовања других о том говору мржње. Кад је то случај, очекујемо од људи да јасно покажу своју сврху, што нам помаже да боље разумемо зашто су дијелили тај садржај.

Дозвољавамо хумор, сатире или друштвене коментаре везане за ове теме, а ми верујемо да када људи користе свој аутентични идентитет, они су одговорнији када деле овакав коментар. Из тог разлога тражимо да власници странице повезују своје име и Фацебоок профил са било којим садржајем који је нарочито окрутан или неосетљив, чак и ако тај садржај не крши наше смернице. Као и увек, позивамо људе да буду свесни своје публике када деле ову врсту садржаја.

Иако трудимо да уклонимо говор мржње, ми вам такође пружамо алатке како бисте избегли неугодан или увредљив садржај. Сазнајте више о алатима које нудимо да контролишете оно што видите. Такође можете користити Фацебоок да проговоре и едукују заједницу око себе. Противговорни говор у виду тачних информација и алтернативних тачака може помоćи стварању сигурнијег и поштујуćег окружења.         

Нема коментара:

вез

вез
КОСОВСКИ ВЕЗ