Портал Сазвежђе З

Портал Сазвежђе З
Заветине

ЗАШТИЋЕНИ БЛОГОВИ.САЈТОВИ

ЗАШТИЋЕНИ БЛОГОВИ.САЈТОВИ
Пријава! ПРЕТПЛАТА. - Портал Сазвежђе З, садржи преко сто педесетак веб локација. Јавни и доступни су, тј. бесплатни, око двадесетак. Да би заинтересовани, читаоци из земље Србије, бивше СФРЈ, или из света могли да приступе неким од осталих, тј. приватних и заштићених, блогова, или сајтова, постоји један једини начин:ПРЕТПЛАТА, годишња, на неки од тих блогова или сајтова. Заинтересовани се могу пријавити и овде...Висина годишње претплата је 2000,00 дин. - Пријава и Претплата на "ЉУДЕ МЕСЕЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ" (Заветине +). Приватни књижевни часопис. Годишња претплата на онлајн верзију 2000,00 динара. Уплата се врши преко Пост нета на тел. уредника + 381 3006950, са обавезним именом и презименом претплатника и кућном адресом. Претплaтник добија на поклон и два годишња приступа локацијама које су заштићене (нејавне, затворене), по свом избору

Српска духовна академијаИз рада "Српске Духовне академије" у Параћину


ПЕСНИЧКА ХРИСОВУЉА“
 СЛАЂАНИ РИСТИЋ И МИРОСЛАВУ Б. ДУШАНИЋУ,
„ВЕЛИКА ПОВЕЉА“
 ДР САШИ ЖИВАНОВИЋУ И СЛОБОДАНУ МИТРИЋУ

       Песникиња Слађана Ристић, из Београда, члан УКС-а и Мирослав Б. Душанић, српски књижевник из Немачке постали су нови добитници „Песничке хрисовуље“, високог признања Српске духовне академије из Параћина, а др Саша Живановић, професор и Слободан Митрић, песник, понели су признање „Велика повеља“, а по избору стручног жирија у саставу: Бајо Џаковић, књижевник из Јагодине, Предраг Пеца Стефановић, књижевник из Јагодине и Мирослав Димитријевић, председник жирија и СДА из Параћина, на јулском и августовском заседању 2015. године. ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
        Слађана РИСТИЋ је врло запажена српска књижевница, која је већ профилисала свој поетски свет и ауторитет у српској књижевности. Поред поезије пише још и приче, есеје, путописе и песме за децу. Заступљена је у више антологија и књижевних избора. Објављивала је у најпрестижнијим књижевним часописима, у најугледнијим српским дневним новинама, као и на Радио Београду  где је драматизовала око 50 прича. Објавила је три песничке књиге. Превођена на друге језике. Добитник је награде „Шумадијске метафоре“ (1996), Специјалне награде за кратку причу ИК Алма и Радио Индекса (2002) и награде „Раде Томић“ за  рукопис песама.
        Мирослав Б. ДУШАНИЋ данас представља врло значајну књижевну личност у српској дијаспори, али и у матичној књижевности. Био је жртва државног терора 90-тих година, када напушта Београд, где је живео и стварао, и завршава у егзилу у Немачкој. Пише и преводи на немачком и српском језику, и представља важну спону и мост две културе и две књижевности. Заступљен у више антологија, ауторских зборника и књижевних часописа. Врло је активан учесник у интернационалним и интеркултурелним пројектима, као и у хуманитарним делатностима. Награђиван за поезију више пута и превођен на: шпански, португалски, руски и румунски језик. Мирослав Б. Душанић је данас најистакнутија књижевна личност  и познат и популаран српски стваралац , полиглота и хуманитарац.
        Др Саша ЖИВАНОВИЋ, професор на Машинском факултету у Београду, као уредник гласила Удружења Параћинаца и пријатеља Параћина у Београду – „Параћинац“, и као заљубљеник у историју, дао је до сада неизмеран допринос афирмацији свих културних и историјских вредности свога завичаја – Параћина и околине, Поморавља, али и целокупној српској историји и историографији. Отворио је странице овог све угледнијег и значајнијег гласила за различите историјске приступе и на тај начин отворио пут истинитој историји свог завичаја и Српства уопште.
       Слободан МИТРИЋ, књижевник из Земуна, уредник часописа за културу и традицију „Хоризонти“, такође је заслужио ово значајно признање Српске духовне академије. Његова поезија и литерарно стваралаштво, као и концепција досадашњег уређивања часописа афирмише оригиналну српску културу и стваралаштво, негује традицију и фолклор, чува од заборава ретке историјске бисере и културне и стваралачке дијаманте. 
Признања „Велика повеља“ уручена су  на саборовању у Земуну 18. јула, а „Песничка хрисовуља“  биће уручена Мирославу Б. Душанићу специјалном поштанском пошиљком, а Слађани Ристић на књижевној вечери у Параћину.

Нема коментара: