ПоРтАл | Сазвежђе З

ПоРтАл  | Сазвежђе З
Заветине

Преведи

Претражи овај блог

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ
Енигма "Заветина"?

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)

МРЕЖА Забавник - ДИБИДрУС. (КЊИЖЕВНА ФИЛОКСЕРА)
Прозор тзв. Летње кухиње у М. 16. мај 2010. снимак Ивана Лукића

петак, 17. јун 2016.

Црвено доба (Crveno doba) 2/6 - Zločini komunista u Srbiji i Crnoj Gori





Објављено је 21.09.2013.
Црвено доба - злочини комуниста у Србији и Црној Гори 1944. - 1947. - 2. епизода

Crveno doba -.zločini komunista u Srbiji i Crnoj Gori 1944. - 1947. - 2. epizoda

This episode with English subtitles: http://www.youtube.com/watch?v=QXSWjz...

Dokumentarna serija, 2004. godina, 6 epizoda

Autor: Dr. Dušan T. Bataković, istoričar

,,Crveno doba'' je je dokumentarni film koji se bavi sistematskim istrebljivanjem građanske klase u Srbiji i Crnoj Gori od strane revolucionarnih, komunističkih vlasti. Projekat se posebno bavi događajima u srpskim gradovima nakon ulaska komunističkih snaga 1944-45, stradanjem profesora, industrijalaca, trgovaca, lekara, advokata, umetnika, pisaca, sveštenika i ostalih uglednih građana i članova njihovih poridica na teritoriji Srbije i Crne Gore. Istraživanje je fokusirano na period od 1941. do 1947. godine kada je izvršen najveći broj hapšenja i likvidacija.

Film je nastao kao plod projekta ,,Suočavanje sa totalitarnim nasleđem komunizma u Srbiji i Crnoj Gori'' nevladine organizacije ,,Veće za demokratske promene'', koji je realizovao tim istoričara i novinara (Radmila Pejić, Aleksandar Marinković, Saša Mišić, Zoran Skopljak, Nebojša Berec, Branko Vučković, Ivan Becić) vođen autorom projekta i predsednikom Veća Dušanom T. Batakovićem. Montažer: Petar Jakonić.

Pored građe iz arhiva i dokumenata, najvažniji izvor podataka su iskazi neposrednih svedoka, žrtava ili njihovih potomaka koji su neposredno osetili revolucionarnu smenu vlasti od jeseni 1944 godine. Svi iskazi, intervjuisanih svedoka zabeleženi su kamerom i kao takvi su dragocen izvor i za druga istraživanja koja se tiču perioda pred drugi svetski rat, sam rat i period posle rata kada je uspostavljena komunistička vlast u Jugoslaviiji. Kako su intervjuisani svedoci u periodu koji obrađuje istraživanje sada već na kraju svoga biološkog veka njihovi iskazi predstavljaju dragocen izvor informacija koji ostaje za dalja istraživanja. Snimljeno je preko sto sati razgovora, probrano više sati filmskog materijala iz Muzeja jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti koji se odnose na period od 1941. do sredine pedesetih godina.

Svi saradnici na projektu su ljudi bez ideoloških predrasuda prišli čitavom projektu sa ambicijama da rad na njemu predstavlja trezveno, na arhivskoj građi i na svedočanstvima zasnovano istraživanje, koje ne želi da revalorizuje istoriju, već da na period kojim se bavi, baci jedno novo svetlo, kojim će se haos nastao na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata osvetliti iz jednog novog ugla.

Film je postavljen na YouTube uz dozvolu autora, Dr. Dušana T. Batakovića.

Нема коментара:

вез

вез
КОСОВСКИ ВЕЗ